Darts tábla karbantartás 1×1

Kijött a penge, púposodik a szizál! Spricceljem vagy forgassam? Tévhitek és baromságok útvesztője

A darts tábla is megköveteli, hogy néha foglalkozz vele. Csak így lesz hosszú életű. A neten viszont rengeteg tévhit kering, melyekkel csak ronthatsz a tábla állapotán. Tegyük tisztába a dolgokat!

Messziről indulunk, hogy mindenki lássa, mit-miért kell és mit tilos tenni a hagyományos, szizál alapanyagú darts táblákkal. Első körben ajánlott átfutni a Darts24 korábbi cikkét, melyben a szizál alapanyagról és a tábla gyártásáról írtunk.

Az igazi jó minőségű darts táblák alapanyaga tehát a szizál, amelynek rostjai összepréselve képesek arra, hogy rövid időn belül közel eredeti állapotukba visszaálljanak, ha kihúzzuk belőlük a nyilat. Természetesen szizáltábla és szizáltábla között is jelentős különbségek vannak: a legjobb minőségű táblák Afrikában termesztett növények rostjából készülnek.

Miből készül a darts tábla?

A tábla felépítése

A legfontosabb, hogy megértsük, hogyan is áll össze a táblánk. Indulunk egy kb. 1,5cm vastag farost lemezzel, aminek az egyik felét jó alaposan bekenik ragasztóval majd a farost lemezre merőlegesen álló szizál szálakat ráragasztják. A szizált legtöbbször pogácsákba tömörítik, amiket a tábla formájának megfelelően helyeznek egymás mellé. Innen ered a kész darts tábla erezettsége.

Tévhit no.1 - A tábla nem REPEDEZETT, hanem ezek az erek a bizonyítékai, hogy valódi szizálból készült. 

Az egész kap egy jó erős abroncsot, ami nagy nyomást idéz elő a szizálban és kialakul a kemény, tömör felület. Ezután jön a festés és végül a drót, illetve pengeháló bepréselése. Ezeket a fém alkatrészeket semmi más nem tartja a táblában, mint a megfeszített abroncs által előidézett nagy nyomás.

Szizálba préselt pengerendszer

A tábla használata

Az első és legfontosabb, hogy a nyilak hegyei mindig legyenek hegyesek. Nagyon! Ne legyenek tompák, sem horgosak! Én úgy szoktam tesztelni, hogy a fa asztalra ejtem kb. 30 centiről. Ha beleáll stabilan, akkor jó. Ha leesik a földre, pengét vagy drótot talál, esetleg eltéved a tábla mellé a falba, azonnal ellenőrizd, hogy nem sérült-e a hegy! Ha tompa vagy kampós lett, akkor sincs nagy gond, de mielőtt tovább menne a játék, mindenképp orvosolni kell a dolgot! Ezt megteheted kifejezetten erre a célra készített kis köszörűkővel, vagy ha ez nincs, megteszi a smirgli papír, és még a ház előtt lévő beton is jobb a semminél.

Tompa, ápolatlan darts hegy

De miért?

A tompa hegy nem csúszik be a szizál szálak közé, hanem minden dobásnál észrevétlenül befele nyomja őket, ezáltal egyre nagyobb feszültséget hoz létre a táblában.

Tévhit no2. - A tábla nem szárad ki egy hétköznapi lakásban! Mindössze a tompa hegy miatt tömörebbé, keményebbé, morzsoltabbá válik az anyaga. 
Tompa hegy nyoma a szizál táblában

Ha pedig megnő a nyomás, a szizál szálak közé préselt fém pengének nincs más választása, mint megindulni a kisebb nyomás irányába, azaz kifelé.

Tévhit no3. - A táblám nem gyári hibás akkor, ha 1-2 hónap használat után kijön belőle a penge, hiszen ha valóban rosszul rakták volna össze a gyárban, akkor a több hónapos szállítás és tárolás alatt, már a dobozban kijött volna a penge. Sokkal inkább a nyilad hegye lesz a ludas.

Kampós hegyről beszélünk akkor, amikor egy kemény tárggyal való ütközés miatt a hegyünk vége behajlott, vagy elnyomódott. Ezt könnyen ellenőrizheted, ha a test felől húzod végig az ujjadat a hegyen. Ha megakad az ujjad, vagy megkarcolja a hegy, akkor bizony a tábláddal is ezt fogja tenni, amikor kihúzod belőle.

Két hibát is előidéz a kampós hegy már akár egyetlen lejátszott leg alatt! Az egyik, hogy a szizált a helyén tartó ragasztót letépkedi a farost lemezről. A másik pedig, hogy magát a szizál szálat tépkedi ki a tábla anyagából. Ez a hiba azonnal látszik hiszen “kiszőrösödik” a táblánk felülete. A tábla mindkét esetben egy idő után sajnos elkezd púposodni, hiszen az elszabadult szizál szálak megindulnak a kisebb nyomás felé, azaz kifelé.

Hogyan csináljam jól?

Első a megelőzés. A tábla anyaga természetes, növényi alapanyagból készült, ennek megfelelően kényes minden szárító vagy hidratáló körülményre. Itt nem kell extrém dolgokra gondolni! Mindössze annyit kell tenned, hogy ne hagyd a tűző napon, vagy a dohos pincében! Vagy pl. ne szereld közvetlen radiátor fölé, vagy a fürdőszoba ajtóra!

NE! SOHA NE LOCSOLD, VAGY PERMETEZD! Az indokokat lsd. lejjebb!

Forgasd rendszeresen, hogy legyen ideje regenerálódni! A szizál alapanyag használatának oka, hogy ezek a növényi szálak kiemelkedően rugalmasak. Így egy-egy találat után képesek ugyanúgy visszarendeződni, mint ahogyan előtte álltak. De ha folyamatosan szórod a T20-akat, akkor nem lesz idejük regenerálódni és egy idő után feladják a küzdelmet. Érdemes pár hetente, vagy a használattól függő időközönként óramutató járásával ellenkezőleg, legalább 1-1 fekete szektort elforgatni a táblát. Ez nem bonyolult, hiszen minden szizál tábla rögzítését és számozását ennek megfelelően alakították ki.

  • Legyen mindig karban tartva a hegyed!
  • A táblát rendszeresen forgasd!
  • Ne érje pára vagy szárító hatás!
Egy hegyes és egy tompa hegy beérkezése a szizál táblába

Mit tegyek, ha már baj van?

Nagyon röviden? Kuka.

Bővebben: A kitüremkedett penge vagy a felpúposodott tábla igazából egy tünet, aminek okait fentebb már részleteztük. Ezeket az okokat pedig kijavítani sajnos nem lehet, maximum egy kicsivel elnyújtani a tábla szemétre kerülésének időpontját.

Szőrösödik a tábla

Ez a kampós vagy érdes hegy miatt keletkezik. Ezek a szálak már leváltak a farost lemezről. Egyszerűen csak próbáld meg egy pengével levágni a kiálló szálakat. SOHA NE húzd ki őket a táblából! Ezzel szintén megbontod a tábla belsejének nyomását, ami tovább tetézheti a bajt. Hegyezd a nyiladat és ne használj túl tapadós vagy recézett hegyet!

Kijött a penge

Ez talán az egyszerűbb probléma, mert vissza tudod kalapálni. Óvatosan, egy lécet a táblára téve, apró ütésekkel próbáld egyre beljebb nyomni a pengéket addig, amíg ott nem marad. Mivel a penge a szizál szálak tömörödése miatt jött ki, idővel úgyis ismét elindul kifelé, de legalább nyerhetsz még egy kis időt.

Felpúposodott a tábla

Az okokat már fentebb részleteztük. Ebből következik, hogy ha megjelenik a púp, akkor már sajnos semmit sem tehetsz, a ragasztó elengedett. Használd tovább a táblát addig, amíg még lehet, aztán mindenképpen cserélni kell.

Tévhit NON PLUS ULTRA

Szinte mindegyik fentebb tárgyalt tünetre ajánlják az internet önjelölt tudósai a “permetezést”. Te, aki vetted a fáradtságot és idáig eljutottál az olvasásban, már tudod, hogy ez egy baromság. Nem old meg semmit, csak még jobban tönkreteszi a táblát. Az ok, amiért páran mégis azt hiszik, hogy működik, az a nedvesség puhító és duzzasztó hatása. A permet hatására a szizál szálak megduzzadnak és rugalmasabbak lesznek, ezért úgy tűnhet, hogy az alapvetően megbomlott feszültség ismét helyre állt. És ez igaz is.

Egészen addig, amíg fenntartod ezt a nedves közeget. A víz viszont párolog, hőt von el a táblától és kezdheted elölről. Tehát egyre sűrűbben és egyre alaposabban kell majd vizezned ahhoz, hogy használható legyen. A táblát pedig egyre sűrűbben fogod keménynek és száraznak érezni. A folyamatosan jelen lévő nedvesség hatására a farost lemez deformálódni kezd, elenged a ragasztó, a térfogat változás miatt pedig idővel kijön a penge. Részletezzem?

“Darts tábla karbantartás 1×1” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Egy tanács a forgatáshoz: Ne egy, hanem három fekete szektorral forgassunk! Az első esetben pl. az 5ösből lesz az 1es, tehát ha nem 100% a szektorbiztonságunk, akkor tovább kapja kb. ugyanazt a terhelést. Ellenben ha az utóbbit választjuk, ugyanúgy körbe fog érni a forgatás, de a legterheltebb szektorok messzebb kerülnek, hamarabb tudnak gyógyulni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 + 13 =