WDA, a webkamerás élő otthoni darts

Egy másik online, otthoni dartshoz használható felület a Webcam Darts Association (WDA) oldala.

Ez az alkalmazás alapvetően abban különbözik a többi hasonló szolgáltatástól, hogy a webkamera használata nem lehetőség, hanem követelmény. Az alábbiakban, a teljesség igénye nélkül, szeretném megosztani Veletek az oldal használatához szükséges alapvető információkat.

Megalkotója tudomásom szerint egy Andrew Hare nevű úriember, aki egyben a fő adminisztrátor is és a játékban Marathon Man néven érhető el a https://www.webcamdarts.com/ oldalon.

A regisztrációhoz szükséges: Google fiók.

A használatához mindenképpen szükséges:

  • steel (sizal) dartstábla (a soft tábla használata nem támogatott)
  • a táblára irányított webkamera (esetleg mobiltelefon)
  • mikrofon
  • számítógép
  • Firefox vagy Chrome böngésző

Jó, ha van:

  • fixen rögzített webkamera
  • alapfokú angol nyelvtudás (minimálisan a számok ismerete), legalábbis, ha nem csak magyarul tudó ellenfél ellen kívánsz játszani.

A technikai követelmények megfelelőségét még regisztráció előtt leellenőrizhetjük a https://game.webcamdarts.com/CamTest oldalon, ahol a böngésző számára engedélyeznünk kell a kamera ill. mikrofon használatát.

Itt látható a jövőbeli kameraképünk ill. az attól jobbra lévő fekete csíkon a mikrofon működése tesztelhető.

Ha úgy érezzük, hogy készen állunk, akkor nincs más dolgunk, mint regisztrálni a Google-fiókunkkal:

Mivel én már évekkel ezelőtt regisztráltam, sajnos a lépésekre nem emlékszem, de gondolom senkinek nem okozhat gondot. Annyit viszont hozzátennék, hogy lehet, hogy az avatar feltöltése Chrome-mal nem működik, ez esetben a Firefox segít.

Belépve a felületre a „Lobby” fogad minket:

Jobb oldalon láthatók az éppen bejelentkezett felhasználók zölddel jelölve azok, akik közülük éppen készen állnak a játékra. Őket lehet kihívni a rajtuk történő kattintással. Mint látható, frissen belépve mi inaktívak vagyunk, ezen a fogaskerékre kattintva segíthetünk:

Bal oldalon közben folyamatosan követhetjük az oldalon folyó chatet, illetve a játékkal kapcsolatos történéseket (játékosok státuszváltozása, ki kivel kezdett játszani, melyik parti fejeződött be éppen és milyen eredménnyel, mennyi idő van a következő tornáig stb.). A chathez az alul megjelenő fehér szövegbeviteli sávon szólhatunk hozzá.

A középen lévő „Stats” feliraton kattintva a regisztrált játékosok statisztikáit – külön lapon megjelenítve – illetve az éppen folyó partik állását („Running Games”) követhetjük nyomon (ha éppen működik ez a funkció). Az „Averages” szekcióban szűrni lehet a játékos nevére és a névre kattintva új böngészőlapon megnyílik az adott felhasználó statisztikai lapja és teljes history-ja (akár meccsenként is).

Megjegyzés: a statisztikába csak az ún. „Ranked” játékmódok (Equalizer, Ladder, EQXL – bővebben angolul tudóknak a WDA GAMES menüpont) számítanak bele.

Saját statisztikánk a nevünk alatti „Stats” linken hívható elő a legegyszerűbben.

A bejelentkezett felhasználók listáján látható némelyek neve mellett egy (kitöltött) sárga ötágú csillag. Ez azt jelenti, hogy jóváhagyott (megfelelően beállított és megfelelő képminőséget biztosító) kamerával ill. sávszélességgel rendelkeznek. Ennek két okból van jelentősége. Az egyik az, hogy a csillaggal rendelkező felhasználót kihívva a kihívó számíthat arra, hogy a PDC Home Tournál jobban fogja látni ellenfele tábláját, másrészt csak ezek a játékosok vehetnek részt az oldal által szervezett tornákon. Jelenleg, úgy tudom fejlesztési okok miatt, a tornák szervezése ideiglenesen szünetel.

Jóváhagyást régebben úgy lehetett szerezni, hogy az alapfeltételek teljesülése esetén (pár hétnél régebbi regisztráció, minimum 10-12 lejátszott ranked meccs) fel kellett venni a kapcsolatot egy moderátorral (a chat ablakban a neve rózsaszín) v. adminnal (neve zöld) a chaten vagy FB-n és vele játszani. Ő hagyta jóvá a kamerát vagy tanácsot adott a megfelelő elhelyezéshez. Újabb fejlesztés (lehet, hogy ezzel függ össze a tornák szüneteltetése), hogy a lejátszott meccsek után szavazni lehet az ellenfél által biztosított körülményekre és megfelelő számú pozitív visszajelzés esetén automatikus lesz a csillag.

És akkor most csapjunk a lecsóba és hívjunk ki egy zölddel keretezett játékost a nevére kattintva. Ekkor egy új fül nyílik meg a lobby mellett:

Az alul lévő szövegbeviteli mezőben üzenhetünk a kihívott félnek, illetve az alul lévő „Play Darts” gombon kattintva indíthatunk. Ekkor a kihívott félnél ugyanígy megjelenik egy új fül a kihívó nevével:

A fület bezárva elutasíthatja a mérkőzést, vagy rákattintva elfogadhatja (de még ekkor is elutasíthatja, de ekkor akár már egy üzenet kíséretében pl. „Sorry, waiting for other.”):

Elfogadás után a kihívó a következő képet látja, kattintás a „Load Game” gombbon:

Miután a kihívott fél is lenyomja a „Load Game” gombot felépül a kapcsolat, új lap nyílik a böngészőben, lesz kamerakép és működik a mikrofon. (A böngésző figyelmeztethet minket, hogy engedélyezzük a kamera és a mikrofon használatát.) A Lobby lapra visszalépve üzenetet válthatunk az ellenféllel, ha a hanggal esetleg nem stimmel valami. Ekkor kell megállapodni a játék paramétereiben: játékmód, setek és legek száma, kezdő fél. A kezdést akár bullra dobással is el lehet dönteni, hiszen a felek ilyenkor már látják egymás tábláit. Ha minden rendben, a „Send Terms” gombbal elküldjük a beállításokat.

Ezalatt a kihívott fél az alábbit látja szintén új böngészőlapon:

Megjegyzés: A képeken egy jóváhagyott (Shot) és egy, csak a cikk kedvéért összedobott (Bull’s) setup fotóit láthatjátok. Segítségül/ötletadásul két kép az előbbi felszereléséről:

A beállításokat a kihívott fél az „Accept” gomb megnyomásával fogadhatja el.

És ha mindezt végig csináltuk, nincs más hátra, mint GAME ON!

És akkor még néhány link:

WDA FB Official: https://www.facebook.com/webcamdarts/

Twitter: https://twitter.com/WebcamDarts

WDA Hungary FB: https://www.facebook.com/groups/1669170000012033/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 + 9 =