Versenyezni mennék, de nincs egy rongyom, amit felvegyek…

…de ha mégis van, felvehetem?

Piszok meleg van, lemegyek a pubba, iszom egy-két sört, és lesz ott egy verseny, tehát dobálok is egy kicsit – könnyen beszél az amatőr versenyző. Póló, rövidnadrág, tornacipő, és mehet is a játék. De mi a helyzet akkor, ha komolyabbra fordul a dolog, és a játékos valóban versenyzői karriert kezd építeni? Öltözködési szabályokba ütközik, amik nem teljesíthetetlenek, de nem árt tudni róluk.

PDC

A Professional Darts Corporation gyakran bízza a versenyek szervezőire a dresszkódot, de néhány „aprósághoz” ragaszkodik:

A játékosoknak minden esetben nadrágot, galléros inget és cipőt kell viselniük, és a cipő nem lehet világos edzőcipő.

A televíziós (színpadi) versenyeken azonban a PDC vaskalapos: a játékosoknak sötét, hosszú, szövetnadrágot és sötét cipőt kell viselniük. Ez alól a szabály alól a PDC külön engedélyével ki lehet bújni – bizonyos Peter Wrightnak sikerült is. A PDC ugyanis elsősorban üzleti vállalkozás, a jó show pedig kifizetődik. Persze van egy ide kapcsolódó régi mondás: aki úgy akar állni a színpadon, mint Paganini, az először hegedüljön úgy, mint Paganini… Wright sem a mostani szerelésében kezdte a pályafutását.

Peter Wright szinte bármilyen nadrágban játszhat (Fotó: Ilona Geven – wikiportret.nl )

A PDC ugyanakkor nagyon ügyel a reklámokra is. A versenyek előtt egyeztetni kell a mezeket a szervezőkkel, helyet kell rajtuk adni a verseny szponzorainak, és még azt is a szervezet határozza meg, hogy hová kerülhetnek a játékos szponzorainak felvarrói, emblémái.

BDO és WDF

A British Darts Organization és a World Darts Federation még ennél is alaposabban rendelkezik az öltözékről:

  • A „farmer-stílus” nem megengedett: a játékosok nem viselhetnek farmernadrágot vagy kordbársonyból készült nadrágot vagy szoknyát.
  • Edzőcipő csak akkor viselhető, ha a játékos szakorvosi igazolást mutat fel annak szükségességéről. A cipőnek minden esetben sötét színűnek kell lennie, ez vonatkozik arra az esetre is, ha egészségügyi okokból engedélyezik a játékosnak az edzőcipő viselését.
  • A játékos viselhet a csuklóján verejtékpántot.
  • A fejen nem lehet semmi. Fejhallgató vagy bármiféle fejfedő csak orvosi igazolással, vagy vallási okokból viselhető, de csak a verseny szervezőjének előzetes engedélyével.
  • A szervező által engedélyezett versenyruhát a játékosok semmivel nem takarhatják el – ez nem csak a mérkőzésekre, hanem a versenyt övező showra és az interjúkra, szereplésekre is vonatkozik. Ennél a szabálynál is van egy olyan kitétel, amely a verseny szervezőinek belátására bízza az ügyet. Ne aggódjunk tehát, ha télen elromlik a fűtés a teremben, jöhet a pulcsi!

A szabályok megszegése egyébként az adott mérkőzés elvesztésével jár, tehát nem árt odafigyelni.

A gyártók általában ügyelnek arra, hogy bőven legyen hely a mezeken a verseny és a játékosok szponzorainak is.
Magyar Darts Szövetség

A Magyar Darts Szövetség játék és versenyszabályzata szintén egyértelműen rögzíti a szabályokat, bár a versenyszervezők felé elsősorban javaslatot tesz. Azért emlékezzünk meg róla, hogy a szövetségi javaslat gyakorlatilag szentírás, attól eltérni nem nagyon lehet, és ez így is van rendjén.

  • A verseny szervezője a versenykiírásban meghatározhatja a játékosok öltözetét. Javasolt öltözet: Nem farmer jellegű, lehetőleg sötét színű szövetnadrág (hölgyeknek nadrág, vagy szoknya) az egyesület csapatmeze, sportinge. Csapatjátékosok viseljenek egyenruhát, (csapatinget, blúzt, nadrágot, vagy szoknyát). Legyen mind egyforma színű és szabású a csapaton belül.
  • Bármilyen csapatruha legyen is, nem viselhető rajta semmiféle hirdetés vagy jelzés (ami bármilyen terméket népszerűsítene) a rendezők engedélye nélkül, azokon a versenyeken, amelyeknek kiírása ezt tartalmazza.
  • Nem viselhető semmiféle fejre szerelhető berendezés (a látást és hallást segítőkön kívül) a rendezők engedélye nélkül.

A Magyar Darts szövetség (különösen az időjárásra való tekintettel) néha szokott enyhíteni a versenyöltözékkel kapcsolatos szigoron, ami idén nyáron aztán különösen jó hír.

Ha tehát versenyezni szeretnénk, mindenképpen érdemes megjegyezni ezt a pár szabályt. És ha gyorsan beszerzünk egy galléros pólót, egy fekete szövetnadrágot és egy fekete cipőt, akkor már nagy baj nem érhet minket.

Borítókép: Phil Taylor öltözete mindig kifogástalan (Fotó: Twitter/Phil Taylor)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

8 + 1 =