Izgalmas végjáték várható

A negyeddöntők után mondhatnánk, hogy Cross az esélyes, de nem tesszük

Eljött a pillanat: három mérkőzés van hátra a World Matchplayből, ma este 17, holnap pedig 18 leget kell megnyernie annak, aki el akarja vinni a 150 ezer fontos fődíjat a szezon egyik legnagyobb versenyén. Persze az is lehet, hogy még ennél is hosszabb meccsek lesznek, mert két leg különbség szükséges a győzelemhez.

Nem fogunk találgatásokba bocsátkozni, beszéljenek a száraz tények. Négy játékos maradt, egyik jobb mint a másik, senkit nem lehet leírni, vagy az egészet elintézni egy kézlegyintéssel, hogy van Gerwen úgyis megnyeri… Már csak azért sem, mert MvG már nincs versenyben, amit igazi sportemberként értékelt: megállapította, hogy még többet kell gyakorolnia.

Kezdjük is mindjárt azzal az emberrel, aki a világbajnokok csatájában megállította a földönkívüli hollandot!

Glen Durrant

Mit is mondhatnánk a fickóról, aki hosszú idő után bebizonyította, hogy a BDO legjobbjai a PDC-ben is bármire képesek lehetnek? Lakeside háromszoros világbajnoka, akinek csupa kiemelten keresztül vezetett az útja az elődöntőig. Mondhatnánk a rettentően szimpatikus – és egészen tavalyig amolyan félprofiként, munka mellett dartsozó – Duzzára, hogy most már nyernie kell, de ez nem lesz ilyen egyszerű. Ugyanakkor, ha legjobb formáját hozza, kétségkívül az egyik legnagyobb esélyese a versenynek.

Út az elődöntőig
1. forduló: Adrian Lewis (angol, 16. kiemelt) 10-4 – átlag: 101,05
2. forduló: Michael van Gerwen (holland, 1.) 13-11 – 99,33
3. forduló: James Wade (angol, 8.) 16-7 – 92,84

Michael Smith

Számomra Smith az a játékos, aki bármikor bárkit képes megverni, de valahogy “csak ott van” a mezőnyben. Mindig a legjobbak között, de soha, egyetlen verseny előtt sem jut eszembe, hogy a szőrmók angol ezt most biztosan megnyeri. Mindettől függetlenül piszok jó játékos, és félelmetes látni, ahogy egy villám sebességével szórja a nyilakat egymás után a T20-ba. Mindenkire veszélyt jelent, nem lehet rá nem odafigyelni.

Út az elődöntőig
1. forduló: Jamie Hughes (angol) 10-7 – átlag: 98,78
2. forduló: Max Hopp (német) 12-10 – 96,72
3. forduló: Mervyn King (angol) 16-11 – 96,54

Rob Cross

A PDC korábbi világbajnokát szintén nem kell bemutatni. Mióta azon az emlékezetes estén legyőzte az utolsó hivatalos mérkőzését vívó Phil Taylort, mindig ott van az élmezőnyben. Nem mindig a legelején, de az idén egy viszzonylag gyengébb szezont követően ismét bebizonyította, hogy nem lehet leírni. Ma este sem esélytelen, de a győzelmi esélye „vagy igen vagy nem” alapon 50 százalék, mert igen nehéz mérkőzés elé néz.

Út az elődöntőig
1. forduló: Chris Dobey (angol) 10-3 – átlag: 100,60
2. forduló: Krzysztof Ratajski (lengyel) 11-5 – 98,47
3. forduló: Stephen Bunting (angol) 16-14 – 101,83

Daryl Gurney

A Peter Wright elleni tegnapi szenzációs mérkőzésen aratott győzelme után nem könnyű nem szuperlatívuszokban írni Superchinről, aki ma este igencsak megkeserítheti Rob Cross életét is. Gurney nem egyszerűen jó formában van, hanem folyamatosan képes kiegyensúlyozottan teljesíteni, ez pedig mára fiatal tehetségből egyértelműen a nagyágyúk közé emelte. Kettejük összecsapása hatalmas meccsnek ígérkezik, még véletlen sem mernék fogadni rá.

Út az elődöntőig
1. forduló: Ricky Evans (angol) 10-7 – átlag: 96,34
2. forduló: Keegan Brown (angol) 11-9 – 93,44
3. forduló: Peter Wright (skót, 6.) 16-13 – 101,86

A World Matchplay 2019 elődöntőjének párosítása:
Glen Durrant (angol) – Michael Smith (angol, 5. kiemelt)
Rob Cross (angol, 2.) – Daryl Gurney (észak-ír, 3.)

A számok makacs dolgok

A tornán nyújtott eddigi teljesítmények alapján Rob Cross győzelme a legvalószínűbb. A legjobban célzó villanyszerelő eddigi három mérkőzésén majdnem százas átlagot dobott, de ami ennél is fontosabb, csaknem 60 százalékkal kiszállózik, és jól láthatóan nem remeg a keze magasabb kiszállóknál sem, hiszen a négy elődöntős közül ezen a versenyen eddig csak ő produkálta a big fisht, azaz a 170-es kiszállót. Az elődöntőben viszont máris ott lesz neki Gurney, aki mellett az eddig dobott 26 tökéletes kör szól, és ha győz, még azért a döntő is hátra lesz… Úgyhogy valóban nem tippelünk, vasárnap éjjel úgyis minden kiderül.

Az elődöntősök versenyátlaga a 2019-es World Matchplayen
Rob Cross 99,54
Glen Durrant 97,74
Michael Smith 97,35
Daryl Gurney 94,89

Az elődöntősök kiszállóinak eredményessége a 2019-es World Matchplayen
Rob Cross 58,33 %
Glen Durrant 43,82 %
Michael Smith 38,38 %
Daryl Gurney 32,31 %

Az elődöntősök 180-as körei a 2019-es World Matchplayen
Daryl Gurney 26
Rob Cross 22
Michael Smith 16
Glen Durrant 13

Az elődöntősök legmagasabb kiszállója a 2019-es World Matchplayen
Rob Cross 170
Michael Smith 137
Glen Durrant 137
Daryl Gurney 119

A bukik szerint

Az egyik legnagyobb fogadóiroda szerint is Rob Cross a legesélyesebb, 2,63-szoros pénzt fizet a végső győzelme, Durrant három és félszeres, Smith négyszeres nyereményt fizet, míg Gurney sikere ötszörös pénzt jelenthet a fogadóknak.

A World Matchplay eddigi győztesei

A legendás Phil Taylor 16 alkalommal szerezte meg a trófeát, Michael van Gerwen és Rod Harrington kétszer, James Wade, Peter Evison, Colin Loyd, Gary Anderson és a legelső, 1994-es győztes amerikai Larry Butler 1-1 alkalommal nyerték meg a versenyt.

Az tehát egészen biztos, hogy vasárnap este új bajnokot avatunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × kettő =