Meg lehet-e érezni 25 mikron különbséget?

Még egy ok, amiért érdemes minél több kiegészítőt kipróbálni.

Tartozom egy bocsánatkéréssel mindenkinek, akit valaha megbántottam gondolatban vagy akár élőszóban. Hitetlen voltam, de ez mára teljesen megváltozott, és itt az ideje, hogy közkinccsé tegyem bűnbánatomat mindenki okulására.

Egyszer egy darts-szaküzletben tollakat vásároltam, amikor – nem lévén pont olyan toll, amit én kerestem – elhangzott a kérdés:
– Nem zavar, ha egy kicsit vékonyabb? Megérzed a különbséget?
Akkor jót nevettem a dolgon:
– Nem vagyok elég profi ahhoz, hogy megérezzem, és nem vagyok elég nagyképű ahhoz, hogy azt állítsam, hogy megérzem – feleltem.

Nos, tényleg nem voltam profi, még csak nagyképű sem, egyszerűen tapasztalatlan voltam – ami viszont a játékkal és az edzésekkel eltöltött időm alapján nem volt indokolt. Szóval tudatlan beszéd volt, de ez nem mentesít semmi alól, ezért kérek most elnézést mindenkitől, aki érzi a különbséget, akár teljesen kezdő játékosként is.

A különbség ugyanis tényleg érezhető, akár millimétereket is számíthat, azt pedig mindannyian tudjuk, hogy ez mit jelent: a sikert vagy a sikertelenséget, azaz győzelmet vagy vereséget.

3 mm

A tollak formáiról és azok szerepéről már írtunk korábban, azt pedig mindenki hamar megtapasztalhatja, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen hosszú szárral dob. Nekem például fontos, hogy a szár erősen tartsa a tollat, ezért próbálkoztam a RedDragon Nitrotech száraival, csak éppen ezek között nem találtam számomra megfelelő hosszúságút. A dobásaim ugyanis 33 mm-es szárral a legpontosabbak (legalábbis jelen tudásom szerint), a legrövidebb Nitro pedig 36 mm.

Red Dragon NItro szárai műanyag testtel és alu fejjel

Ezért kellett új megoldást keresnem, és egyelőre úgy tűnik, meg is találtam a megfelelő megoldást. Igaz, félre kellett dobnom a nem létező márkahűségemet (mivel nem szponzorál senki, ezt simán meg is tehetem), és az L-Style cuccai között kezdtem kutakodni, eredményesen. Azt tehát elmondhatom, hogy a 3 mm különbséget igenis érzem.

De mi a helyzet a mikronokkal?

Elég hosszú ideig a holland Bull’s delta-tollait használtam, ami ugyan kicsit szokatlan lehet, de akinek gyorsabb tollra és nagyobb felhajtóerőre van szüksége a pontosabb dobáshoz, annak érdemes próbálkozni vele. Nos, ebből a tollból többféle vastagság is létezik, 100 és 75 mikronost lehet beszerezni.

Bull’s Delta tollak

Erről persze fogalmam sem volt, egyszerűen csak leakasztottam a boltban a tárolóról egy fekete és egy fehér szettet, hazavittem, és dobálni kezdtem velük.  Néhány dobás és tollcsere után kiderült, hogy a posztot bevezető párbeszédben mennyire nem volt igazam. A fekete és a fehér toll között nem csupán a színe jelentett különbséget, hanem a vastagsága is: sőt, a szín (ami azért a célzásnál szintén számíthat) jelentősége eltörpült a 25 mikron különbség mellett.

S hogy én személy szerint mit tanultam mindebből? Két dolgot is: egyrészt óvatosabbnak kell lenni az elhamarkodott kijelentésekkel, másrészt nagyon is érdemes kipróbálni az apró különbségeket. Mindkettő nagyon sokat segíthet a dartsban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhárom + 18 =