Műanyag vagy szizál? Muszáj választani?

Örök kérdés, hogy melyik a jobb. És hogy melyik az igazi.

Talán sokan a soft változattal ismerkedtek meg előbb, amikor a darts játékkal először kapcsolatba léptek, hisz sok háztartásban és kocsmában megtalálható volt egy elektromos tábla, amit partik alkalmával elő lehetett venni és dobálni rá.

A soft, azaz puha hegyű játék Amerikából indult el a hetvenes évek közepén és rohamtempóban terjedt el a világon. Mi magyarok inkább ebben a szakágban büszkélkedhetünk több kimagasló eredménnyel. Legfontosabb Meszes Norbert neve, aki hazánk egyéni soft világbajnoka volt. Végső János kétszeres Európa-bajnok, Lakatos Gergely, Ihász Veronika és Czipó Vivien Európa-bajnok csak, hogy néhányukat említsem. Távol-keleti dartsos barátainknak is inkább a soft szakág jött be – ha fogalmazhatok így -, hisz rengeteg soft bajnokság található például Japánban, Kínában és évről-évre rengeteg jó játékost adnak a világnak.

A steel szakág őshazája Európa, így nem csoda, hogy itt a legnépszerűbb, hisz minden innen indult. Mégpedig Angliából a 19. században és bár sok táblavariáció létezett, a ma ismert “óratáblát” 1896 óta használjuk. Magyarországon a 2000-es években kezdett igazán terjedni és ma már szinte egyeduralkodó a darts fronton.

9 nyilas 501-et már mindkét táblára dobott magyar játékos. Steel-en Hatos Jószef, soft gépen pedig Melisek Zsolt dobta meg a tökéletes leget.

Melyik milyen?

Kezdjük a táblával! A két tábla között már első ránézésre is sok a hasonlóság, ugyanúgy 20+Bull szektorok találhatóak rajtuk és a szektorok mérete is lényegében megegyezik. Az elektromos tábla szektoraiban apró lyukak fogadják a nyíl hegyét, míg a steel tábla alapanyaga préselt szizál. Korábban már foglalkoztunk ezzel az anyaggal, mely az úgynevezett agave sisalana növényből készül. A legjobb minőségű alapanyagot az Afrikában őshonos növényekből készítik, mert az ilyen táblák nagyon jó regenerálódó képességűek lesznek.

Viszont, az igazán fontos különbségek játék közben derülnek ki. A szizál táblára szinte bármilyen szögben dobhatunk, garantált, hogy a nyilunk bele áll a táblába. Ez viszont az elektromos tábláról egyáltalán nem mondható el. Az íves dobásokat el is felejthetjük itt, hisz az nem fog sikerre vezetni, mert a kis „lyukakba” a műanyag hegy nem tud bele állni csak ha jóformán vízszintesen dobjuk el a nyilat.

Soft táblák és lyukaik

Tudom, hogy a szizál táblából is kipattanhat a nyíl, hisz ott is megvannak azok a helyek ahova az acélhegy se tud befúródni, de a pengés tábláknál ez arányaiban már sokkal kevesebbszer fordul elő. Legnagyobb különbség szerintem az árakban van, amíg egy szizál tábla ára a 8000 Ft körül kezdődik és egy profi tábla is elérhető már 15-19000 Ft-tól és a felső határa kb.30000 Ft körül mozog, addig egy elektromos tábla ára meghaladhatja akár az 1millió Forintot is. Az elektromos tábla nagy előnye, hogy nem kell számolnunk és sok fajta játékmód kiválasztható. Így egy buli közben nem kell törődnünk a kivonás, összeadás csodálatos világával. A szizál tábla pedig azzal a klasszikus puffogó hanggal is rendelkezik, amit már a 19. század óta élvezhetünk.

Szizál alapanyagú pengés tábla

A pontszerzés is némileg különbözik a két táblán. Nagyon lesarkítva, a soft táblán minden pont számít, amit a gép megad. Tehát ha a nyíl bármelyik része nekiütközik a táblának és ezzel benyomja a szektor érzékelőjét, az bizony érvényes pont. Nem számít az sem, hogy ha a nyíl visszapattan. A steel szakágban viszont csak az ér pontot, ha a nyíl hegye érintkezik a táblával, és egészen addig ott is marad, amíg a játékos saját kezével el nem veszi a nyilat.

Következzenek a nyilak!

A nyilak felépítésében személy szerint én lényeges különbséget nem veszek észre. A testek kialakításában ugyan abból a nyílból megtalálható steel és soft is. A különbség egyedül a súlyuk, hiszen a műanyag táblákra általában valamivel könnyebb nyilakkal szoktak dobni. Hegyekből is rengeteg a választék mindkét oldalon. A szárak, tollak szintén megegyeznek.

Soft műanyag hegyek (Cinege)

A gyártók is elég „felhasználó” barátok, hisz gyártanak sok olyan menettel rendelkező hegyet amivel a soft nyílból könnyedén átalakítható steel táblára alkalmasnak, így aki mindkét táblán játszik nem kell két szett nyilat vennie és a kezdők is bele kóstolhatnak mindkét darts fajtába egy szett nyíllal.

Soft nyílba tekerhető acélhegy (Shot Shark)

Összegezve, a steel és soft játékélménye között én nem sok különbséget találtam és nem is akarok győztest hirdetni. Sokan vannak, akik csak az egyik, vagy a másik szakágat űzik, de szerencsére találni olyan játékost is, aki mindkettőt egyformán szereti. Kinek a pap, kinek a papné, ahogy a mondás is tartja.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × egy =