A versenyzés fontossága

A puding próbája az evés. De a darts-ban mi dönti el, hogy mennyire vagy jó?

Hogy mi egy sport célja? Azt gondolom, hogy bármilyen szinten űzöd is az adott sportot, a válasz ugyanaz: minél jobbnak lenni. És ez hogyan mutatkozik meg a dartsban?

Van, aki azt mondaná, minél jobb átlagot dobsz, annál jobb vagy. Persze itt jön az a kérdés, hogy mégis hol kell ezt az átlagot dobni?

Amikor elkezdtem dartsozni, először nem is dobáltam 501-eket. Majd később, ahogy fejlődtem, kezdtem először fejben, majd a gép ellen „versenyezni”. Igen, akkor még azt hittem, hogy ez a versenyzés. Azután, hogy már úgy éreztem, elég megbízhatón dobok otthon, kerestem egy amatőr versenyt, amire felépítetten készültem: 2 nyert leg-ig tartó sima kiszállós meccseket játszottam egyre nehezebb szintek ellen a gépen.

És akkor elérkezett a verseny napja: a bemelegítésnél már kezdtem érezni, hogy valami nem stimmel. Aztán beszólítottak a meccsemre, és ekkor jött a fekete leves. Amikor odaálltam a dobóléchez, úgy remegtem, mint a menzás lencsefőzelék. Más volt a környezet, más volt a megvilágítás, még a tábla is idegennek tűnt. Abban a pillanatban jöttem rá, hogy teljesen más otthon dobálni, mint versenyen. És azt hiszem, ez mindenkinél így van, még azoknál is, akik nem az izgulós típusba tartoznak. Aztán persze, ahogy telt az idő és egyre több versenyre jártam, és már nem csak amatőrre, elkezdtem hozzászokni a versenyhelyzetekhez.

Max Hopp és Martin Schindler a World Cup of Darts német csapata

De még most sem tudok úgy odaállni, mintha csak egy kis otthoni gyakorlás lenne. Hogy miért? A válasz egyszerű: a versenynek tétje van, míg otthon semmi nyomás nincs rajtad.

Ezért gondolom úgy, hogy bármilyen szinten is űzzed ezt a csodálatos sportágat, mindenképpen próbáld ki magad minél több versenyen, minél különbözőbb helyszíneken! Ezzel pedig választ is kapunk a kérdésre: teljesen mindegy, hogy otthon milyen átlagot dobálsz, a fejlődésedet a versenyeken tudod mérni igazán.

Mindenkinek jó játékot és legfőképpen sikeres versenyzést kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 + 11 =