Tapadok vagy ragadok? Ragadom-ragadom, je!!

Rengeteg termék van, amit ajánlanak, de melyik mire való?

Az mindenkinek megvan, hogy a tökéletes dobás alapja a nyíl irányítása, irányíthatósága. Ennek a kulcsa pedig a biztos fogás, vagyis a tapadás. De miért olyan nehéz ezt elérni?

Alapvetően a nyíl felülete, kialakítása, barázdái segítik a játékost a biztos fogásban. De ha ez neked nem ad elég biztonságot, vagy éppen az adott pillanatban nem elég – mert meleg van vagy túl hideg van a szobában -, akkor jönnek a tapadást segítő kiegészítők.

Csúszik a kezed. Innen induljunk. A legelső, amit tisztázni kell, hogy MIÉRT csúszik. Két csoportja van azoknak a játékosoknak, akik ilyen problémával küzdenek. A nedves (izzadt) kezű és a száraz kezű. A két problémára teljesen más megoldás kell, és ha összekeverjük, akkor csak rontunk a helyzeten.

Vegyük előre azokat, akiknek az izgalomtól, a nyári kánikulától vagy éppen csak magától izzad a kezük! Ebben az esetben kezdeni kell valamit a kézre kerülő, csúszó nedvességgel. El kell távolítani azt, hogy a kéz újra száraz legyen. Ennek sok módja van, mutatok párat!

IZZADT KÉZ

A törülköző

L-Style darts törülközők

Ez lehet bármilyen rongy, ruha vagy anyagdarab is, de ma már több darts márka gyárt speciálisan nagy felszívó-képességű anyagból direkt darts játékosoknak méretezett és kialakított törülközőcskéket. Ebbe csak egyszerűen bele kell törölni a kezedről a nedvességet.

Darter Chalk

Forrest Darter Chalk krétapor

A nagy múltú, amerikai Forrest cég évtizedek óta gyárt tapadást segítő cuccokat sportolók részére. Nem csoda, hogy darts játékosok számára is készítenek például krétaporos szövettasakokat, amiket enyhén megrázva juttathatjuk a kezünkre a matériát, majd pedig finoman dörzsölgetve, csapkodva lerázhatjuk a kezünkről a felszívott izzadtsággal együtt.

Power Grip zsákok

Super Power Grip zsákokcskák és labbdák

Ezek a kis szövetzsákok és labdák pontosan ugyanazt a szerepet töltik be, amit a szilika golyókkal töltött kis tasakok például a darts táblák dobozában. Szárítanak. A szövetzsákot morzsolgatva a nedvesség az anyagra, majd a belül levő szilika golyókba távozik a kezünkről. Előnye, hogy nem kerül semmi plusz anyag a kezünkre és könnyű kezelni, hiszen bármelyik zsebünkben elfér.

Jöjjenek a száraz kezűek! Az optimális tapadás eléréséhez nekik arra van szükségük, hogy a bőrüket puhává és enyhén nedvessé tegyük. Így könnyebben tud a bőrfelület a nyíl felületéhez tapadni.

SZÁRAZ KÉZ

Viasz és vax

Bull’s viaszkorong

A legtradicionálisabb megoldás, hogy egyszerű viasszal, vagy vax-al viszünk fel a bőrünkre egy finom réteget, ezáltal puhább és ragadósabb lesz. A működési elv némileg hasonló a méregdrága bőrcipők felületkezeléséhez. A viaszok többféle kiszerelésben és összetételben is kaphatóak. A legegyszerűbb a viaszkorong.

Mor-Grip

Forrest Mo-Grip tégelyek

A korábban már bemutatott Forrest cég egyedi összetételű, tégelyes megoldása. Nagyon finom, enyhe fenyő illata van és finoman dörzsölgetve a felületét, a kéz melegére olvad az ujjadra. Pont ez a legnagyobb előnye a koronggal szemben, hiszen a tégelynek köszönhetően kizárólag az az ujjad lesz bevonva, amelyikkel dörzsölöd.

Darter Rosin

Darter Rosin

Ez szintén vászonzsákban érkezik és használata megegyezik a krétaporral. A különbség annyi, hogy itt a viaszpor finom bevonatot képez a kezeden és így nyújt egy tapadósabb felületet.

Mighty Grip Original

Mighty Grip por a klasszikus tubusban

Ez is egy olyan termék, amit a világon már évtizedek óta használnak és a gyártója nagyon büszke az eredményekre. Speciális műanyag porszemcséket tartalmaz a tubusos por, ami a kéz hőjére reagálva ráolvad a kezedre. Természetesen ezek a folyamatok nagyon apró méretben zajlanak le, így te csak annyit veszel észre, hogy a kezed puhább és jobban ragaszkodik a nyílhoz.

Furcsa ezt így kimondani, de egy jó darts játékosnak igenis alap a kézápolás. Elhanyagolt, kiszáradt vagy lucskos kézzel lehetetlen jól célozni és eltalálni az akár csak pár milliméter nagyságú területet. Be kell látni, hogy a 180 a kézápolással kezdődik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 + nyolc =