Mi az a kicsi valami a toll végén?

A tollvédő protektor valóban apró, de mégis óriási segítség lehet.

Sokszor hallom, hogy “olyan kis izét keresek, amit a toll végére kell rakni…”. Tisztázzunk valamit! Nem “kell”, de valóban nagyon sok esetben mentheti meg a tolladat, sőt a pontot is.

A tollvédő protektor lehet műanyag és fém. Alakra pedig olyan sok variáció létezik, mint égen a csillag.

A másik előnye, hogy mivel ugyanúgy négy darab bemetszése van, mint a hagyományos szárnak, segít a toll szárnyait 90 fokban tartani.

Használata baromi könnyű. Egyszerűen csak rá kell nyomni a tol végére. De óvatosan, mert a vastagabb tollak bizony nehezebben fogadják a szűk protektort és a levételnél is nagyon ragaszkodóak tudnak lenni.

Műanyag protektorok: Harrows, Unicorn Clear és Unicorn Black

Alapvető funkciója, hogy meggátolja azt a szituációt, amikor a táblában levő nyílra érkező társa pontosan telibe kapná a toll végét és ezzel halálba küldené azt. A protektor ilyenkor maximálisan megvédi az áldozatot, hiszen vagy lepattintja az érkező nyilat, vagy szépen bevezeti maga mellé.

Bull’s NL “laposfejű” protektora

És el is érkeztünk a legfontosabb különbséghez. Az alak mutatja meg, mire jó a protektor. A tompa, egyenes végződésű változat abszolút arra készült, hogy az érkező nyilat lepattintsa magáról. Tehát az semmilyen sérülést ne okozzon. Ez mind szép tőle, de a játékos pontszámára negatív hatással lehet.

A Harrows, a Bull’s NL, a Cinege és az Unicorn tollvédő protektorai egymás mellett

A lekerekített, vagy töltény formájú protektor megengedőbb az érkezővel szemben és lepattintás helyett beengedi egymás mellé a nyilakat. Így nagyobb a sérülés esélye, viszont a pontszerzésre is pozitív hatással lehet.

Van viszont egy mellékes hatása a protektoroknak, ami lehet jó vagy rossz hatással a játékra. Mivel a toll legvégére kell helyezni, az erőkar a lehető legnagyobb lesz és így ez a minimális súly is furcsa röppálya módosulást okozhat egyeseknél. Ez bizonyos játékosoknál kizáró ok lehet, de sokan vannak olyanok is, akiknek kifejezetten bejön a dolog. És persze olyan játékos is van, aki észre sem veszi, mert a technikájából adódóan nem befolyásolja a dobást.

A Cinege Darts “tölténye” használat közben

A protektor is egy olyan kiegészítő, amit kizárólag próba útján lehet megítélni. Vagy bejön, vagy nem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × 5 =