Kezdjünk dartsozni! De mégis hogyan?

Valahol el kell kezdeni. Elmondom, velem hogyan is történt.

Mint gondolom sokaknak, nekem is unalmas sportnak tűnt kezdetben a darts. Felnőtt emberek egy táblára nyilakat dobálnak és próbálnak 501-ről 0-ra „lemenni”.

Ám ez a gondolat megváltozott bennem még 2016 körül, amikor középiskolásként a kollégiumban 2 barátommal elkezdtük nézni a TV-s közvetítéseket. Mint sok embernek kezdetben és azóta is, nekünk is a jó öreg Phil Taylor lett egyből a kedvencünk – miután Phil visszavonult Gary Anderson fan lettem – és csodálva néztük a többi játékost is, hogy hogyan lehet ilyen jól dobni.

A fiatal Gary Anderson

Persze egyből ment a duma, hogy “nem is nehéz”, “mi is tudunk így dobni”, stb. Elhatároztuk, hogy kipróbáljuk magunkat. Elmentünk a legközelebbi darts „lelőhelyre”, ami egy kis pubnak mondható, hisz volt ott a dartson kívül még billiárd, csocsó és bowling is. A tábla használat feltétele az volt, hogy valamit fogyasszunk, ez középiskolás pénztárcával nagyon tetszett nekünk, hisz egy üdítő vagy sör áráért egész nap játszhattunk.

Nehézségek:

Amint oda álltunk a tábla elé, egyből nem volt akkora a szánk. Jöttek is a kezdeti nehézségek: hogyan fogjuk meg a nyilat, hogyan álljunk a dobóvonal elé, milyen erővel dobjunk? Mindenfelé szálltak a nyilak, csak oda nem, ahova akartuk volna. Rá kellett jönnünk, hogy a darts nem olyan egyszerű sport, mint ahogy azt gondoltuk.

Igen, szándékosan írtam sportot, mert szerintem a darts sport, hisz rengeteg felkészülést igényel mind mentálisan, mind fizikailag. Még amatőr játékosként is érzi az ember amikor 2-3, esetleg 4-5 órát is a tábla előtt tölt.

Eltelt 1-2 hét, amikor rájöttünk, hogy kellene egy saját nyíl, mert a pubban néha nem is volt annyi, hogy mindenkinek jusson, össze-vissza tollak voltak rajta, így hát rendeltünk egy nyilat.

Első nyíl:

Nézelődtünk a neten, hogy milyen nyilat is lenne érdemes vennünk, mivel kezdők voltunk kevés pénzzel, esélytelen volt elkövetni azt a hibát, hogy egy drága nyilat vegyünk. Mind hárman egy-egy 3000 Ft-os réztestű szettet rendeltünk, ami kezdésnek kiváló, hisz ha az embernek még se jön be ez a sport, nem dob ki vagyonokat. Másrészről kipróbálja a hordó testű nyilat, amit lehet, hogy a későbbiekben meg is tart, vagy rájön, hogy neki másik forma passzol.

Az első, réz testű nyilam

Fejlődés:

Teltek a napok, hetek és mi minden nap próbáltunk menni és gyakorolni, aminek meg is lett az eredménye. Elkezdtünk egymás ellen meccseket játszani sima kiszállóval és amikor az már nagyjából ment, elkezdtük a dupla kiszállózást. Jöttek is az eredmények, egyre jobban ment a játék. Volt, hogy napi 5 órát is a tábla előtt töltöttünk. És itt vissza utalnék a nehézségekre. 1-2 óra után éreztük, hogy nem megy már a számolás annyira, a lábunk el kezdett fájni a sok támaszkodástól és járkálástól, szóval igen, készülni kell a dartsra, mert nagyon le és ki tudja fárasztani az embert.

Wolfram:

Erről a szóról az embereknek általában az izzószál jut eszébe. De nem a dartsosoknak, ugyanis wolfram ötvözetből készülnek a komolyabb, profi darts nyilak is. Egy ilyen nyíl vásárlásán gondolkodtam el én is 1-2 hónap után. Visszaemlékezve az oka talán az volt, hogy megállt a fejlődésem és ezt a nyíl hibájának róttam fel. Persze 3 év után már tudom, hogy hülyeség, hisz én voltam a hibás, nem a nyíl. Mindenesetre, megvettem életem első profi nyilát, egy Kyle Anderson 23g-os szettet. Eleinte tényleg látszott a fejlődés, jött is az első 180-am, szóval minden “happy” volt.

A Kyle Anderson test

Gyakorlás:

Minden adott volt a fejlődéshez, már csak egy tábla hiányzott otthonra, de szerencsére ezzel megtámogattak otthon. Egyre többet gyakoroltam, ám kb. 2 év után megint megállt a fejlődés, így elkezdtem magamban keresni a hibát. Kipróbáltam új nyíl fogásokat, beállásokat ám ezek se hozták meg a megfelelő eredményt, így segítségül kellett hívnom a kedvencemet, Gary Andersont. Beszereztem egy hasonló nyilat mint, ami neki van (Target Agora A01), ellestem a beállását és a dobó mozdulatát. Ez nekem bejött, de ne vegyétek “készpénznek”, mert mindenkinek más megoldás lehet a kulcs. Elkezdtem megint élvezni a dartsozást és azóta tökéletesítem ezeket a technikákat. A legfontosabb azonban a kitartás és a gyakorlás.

A jelenlegi szettem

Ti hogyan kezdtetek el dartsozni? Ki milyen technikával dob, hogyan áll a vonal elé? Mennyit gyakorol és hogyan?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő + tizennyolc =