Így neveld a sárkányodat

Egy teljes felszerelésváltás remélhetőleg tanulságos története.

Rengeteg oka van, ha az ember nyílcserére szánja el magát. Sokan (néha én is) hajlamosak a nyilat okolni az esetleges rossz formájukért. És láss csodát: néha be is jön a dolog, az új nyíllal megint jól megy a dobás, jönnek a várt eredmények. Ez a helyzet tiszta pszichológia: valójában nem is nyíl kellett oda, hanem önbizalomfröccs, amit az új nyíl hozott meg.

Van persze úgy is, hogy a játékos az első, valószínűleg „húdejólnézkiezkellnekem” alapon választott sportszert cseréli le egy idő után. Ez is fontos lépés, hiszen ekkor már a kialakult dobótechnikájához tud nyilat, szárat, tollat választani.

Az is lehet, hogy egyszerűen csak apró változásokra van szükség. Szerencsés esetben egy idő után az ember elkezdi érezni, mire van szüksége, mi segíthet a fejlődésben. Így voltam ezzel én is, amikor szerdán berontottam az egyik budapesti szaküzletbe.

Cinege

Nem volt könnyű a döntés, hiszen a Cinege Dusty Rustyt szeretem, steel táblára is bevált, mindig az egyik kedvencem lesz, tehát egyáltalán nem minőségi okokból váltottam. Egyszerűen arról van szó, hogy picit nehezebb, esetleg hosszabb, talán kicsit vastagabb nyílra van szükségem.

A Dusty Rusty – nehéz lett volna megválni tőle, nem is fogok
Black Dragon

Szóval beléptem a boltba, és azonnal elcsábultam: vettem egy fekete plüss-sárkányt az Így neveld a sárkányodat című film „szereplőgárdájából”. Az a helyzet ugyanis, hogy – általában az üzletbe betérő dartsjátékosokat kísérők örömére – a választékukban található egy két olyan apróság is, aminek semmi köze kedvenc sportunkhoz, viszont jópofák, és addig is van a hozzátartozóknak mit nézegetni, amíg a játékos vásárol. Persze soha nem fogom megérteni, hogy miért nem köt le valakit egy tízperces beszélgetés a 75 és a 100 mikronos tollak közötti különbségről és a nyíl röppályájára gyakorolt hatásáról, de például a feleségem is szívesebben időzik el a bemutatóterem ezen sarkában, pedig néha ő is szokta velem lyuggatni a táblát.

A fekete és a vörös sárkány is hazajött velem
Red Dragon

Jó, most már komolyság, váltsunk sárkányt! Ezúttal egyedül mentem, ami nem volt is baj, mert több mint egy órán keresztül próbálgattam a különböző márkájú, méretű és formájú nyilakat, végül kikötöttem a Red Dragon Camaro nevű, 20 grammos készleténél. Nem volt ez szerelem az első látásra, sőt, talán még másodikra sem, de jó választásnak tűnt, elhoztam hát. Délután itthon dobáltam vele még egy kört, tekintsük ezt harmadik randinak – azóta töretlen, erős kapcsolat fűz össze minket.

Így néz ki a Camaro az eredeti összeállításban

Az első három közös dobásunk (jó, most már abbahagyom a szentimentális hősszerelmes-alakítást, végülis ez csak egy sporteszköz) 140, 85 és 125 lett, amitől azonnal felderengett néhány százezer, a PDC versenyein nyert font, ami tulajdonképpen egész jól jönne a háztartásnak. Mivel a kiszálló elvitte az egészet PDC-álmostul, kisebb változtatásokat eszközöltem. Amíg ezeken gondolkoztam, feleségem is kipróbálta a nyílkészletet, de mivel teljesen másképp dob, mint én, nem erősítettük kivétellel a szabályt: általánosan jó nyíl nincs, mindenkinek a saját technikájához kell választania. Ma már szerencsére bőven van miből.

Ez volt a csomagban: tok, nyíl, szár, két garnitúra toll
Sárkánynevelés

Általában rövid, vagy még rövidebb szárat használok, a végére delta-típusú tollat biggyesztve, mert túlzottan ívelt dobásaim miatt nagyobb felhajtóerőre van szükségem az átlagosnál. Ha valakinek hasonló „problémája” van, érdemes a deltával megpróbálkozni, mert bár szokatlan a formája, nagyon hasznos lehet.

Ott tartottunk, hogy kávéztam és gondolkodtam, végül rövid szárak ide, rövid szárak oda, adtam egy esélyt a nyílhoz az eredeti csomagolásban kapott Red Dragon Nitrotech szárnak. Halleluja! Soha nem használtam még Nitrót, de most éppen úgy érzem, hogy a jövőben csak ilyet fogok, legalábbis ehhez a nyílhoz biztosan. Egészen jól véd a robinhoodozás ellen is, és gyönyörűen száll vele a Camaro.

Red Dragon Nitrotech szár

Talán nem véletlenül annyira népszerű újabban ez a szár. Az benne az újítás, hogy a műanyag szárra alumínium végződés került, ebbe kell illeszteni a tollat, amelyet így nagyon szorosan és stabilan tart gyűrű nélkül is. Ugyanakkor az alumínium végződés csökkenti a Robin Hood-dobások esélyét.

Mondom, delta toll! Illetve: mondtam. A fekete és a vörös sárkány megvásárlása között tanácsot is kértem, aminek újabb változás lett az eredménye. A kérdés eképpen hangzott: milyen tollat tudok kipróbálni a delta forma alternatívájaként? Így aztán hazahoztam próbaképpen egy Harrows Retina Velos 100 mikron vastagságú, a deltánál jóval kecsesebb (ugyanakkor az általam eddig használt 75 mikronosnál nehezebb) toll-szettet.

Jelentem, bevált. Könnyen lehet, hogy azért, mert a nyilaim hátuljára egy kis plusz súlyra volt szükségem, amire eddig nem is gondoltam. Ezt pedig a Nitro szár és a Velos toll most megadta. Természetesen ezt is játékosa és nyila (még inkább a kettő együtt) válogatja, de nekem ezúttal ez jött be.

A 100 mikronos Harrows Retina Velos toll

Mellékesen jegyzem meg, hogy mintha a dobásaim sebessége is nőtt volna azonos felhajtóerő mellett, ami az én játékomnak kifejezetten kedvez.

Harrows Retina Velos toll

100 mikron vastagságú, így nagyon erős toll. Viszonylag nagy felhajtóerőt biztosít. Felületének mérete azonos a standard tolléval (10.03 cm2), különleges kidolgozása kissé a Dimplex tollakra emlékeztet, de annál sokkal finomabb mintázatú.

A sárkánynevelés kezdeti lépéseit tehát megtettük, ám hosszú munka vár még ránk, amíg minden tökéletes lesz (fene a duplákba!), de a jelek biztatóak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc − 4 =