Kicsi, kövér, körte, könnycsepp. Melyik a tuti tollforma?

Mindenki másra esküszik, de mi az igazság?

Kezdjük az alapoktól! Rengeteg különböző alakú darts toll létezik, és mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. Most megpróbálunk eligazodni.

A darts esetében a toll alapvető fizikai értelme a felhajtóerő kihasználása és a nyíl repülésének befolyásolása, stabilizálása. Ebből már rögtön következik, hogy bizony a különböző alakú tollak más és más hatással bírnak.

Hegy-test-szár-toll. Bár igazából ezeket is mindenki másképp nevezi. Találkoztam már szárny, lapát, de még pörgettyű jelzővel is, ahogyan a tollat illették.

darts nyilat tolláról…

A tollaknak természetesen nem csak az alakja, hanem a felülete, a súlya, a vastagsága és sok más tulajdonsága is hatással van a nyíl útjára, de ezeket majd később tárgyaljuk meg. Most koncentráljunk inkább csak az alakjára!

Te vagy a lényeg!

A darts azért olyan “megoldhatatlan” és soha meg nem unható játék, mert a puszta fizika mellett ott van a legnagyobb és legegyedibb ismeretlen tényező is, maga a játékos. A nyíl repülése ugyanis legnagyobb mértékben a dobás technikájától függ. Minden csak ez után és ebből következik. Teljesen banális példa hogy ha egy ugyanolyan nyilat egyszer rendeltetésnek megfelelően, egyszer pedig tollal előre dobunk el. Teljesen mindegy, hogy rövid nylon szárral, széles tollal, vagy alu szár + slim toll kombót raktunk rá. A két dobás íve és eredménye merőben eltérő lesz.

Ezt azért tisztáztam, hogy megértsétek, az itt leírt “szabályok” mind csak alapigazságok. A dobás valódi kimenetele egyedül tőled függ. Tehát nincs alapvetően jó toll. Phil Taylor minivel, míg van Gerwen nagy Standard tollal játszik. Mindenkinek másra van szüksége.

L-Style tollak formaválasztéka

Kicsi toll vs. nagy toll

Alapvetően két tulajdonsággal kell számolnunk. A sebesség és a felhajtó erő nyújtotta stabilitás. Minél nagyobb a toll mérete, annál inkább “ráfekszik” a levegőre, jobban irányba helyezi nyilat, ezáltal stabilizálja, kiszámíthatóvá teszi a röppályát. Szemben az előzővel, a kicsi toll sokkal kevesebb levegőt “gyűr maga alá”, nem tud vitorlázni. Viszont a kicsi mérete miatt kisebb a légellenállása, ezért kevésbé akad bele a levegőbe és így sokkal-sokkal gyorsabb repülést tesz lehetővé.

A gyakorlat

Nagyon-nagyon leegyszerűsítve így hangzik: Ha erőből, gyorsan és egyenesen dobsz, akkor a kisebb és gyorsabb toll a jó választás, mivel ő nem befolyásolja a repülést és nem lassítja a nyilad, tehát egyenesen abba az irányba fog menni, amerre elindítottad. Akár egy lézer-pointer. Ha viszont lassabban és ívesen dobsz, akkor a nagyobb toll lehet a nyerő, mert szépen ráfekszik a levegőre, kijavítja az elengedés hibáit és “megrepteti” a nyiladat. Ha csak kétféle toll lenne a piacon, akkor egyszerű lenne a megoldás, de nem így van.

Toll formák és felületük

Mert itt jön az igazi feladvány, amit a gyártók tesznek elénk milliónyi tollforma képében. A két véglet mellett (Pl. Unicorn Big Wing XL vs. Target Vapor) évtizedek óta azon küzdenek a márkák, hogy ezt az alapvetően két ellentétes pozitív fizikai tulajdonságot – gyorsaság és stabilitás – egyetlen tollban egyesítsék. Keresik azt a bizonyos középutat, ami mindkét végletnek megfelel, tehát elméletben a legtöbb játékos számára ideális választás.

Így született például a Fantail, a Kite vagy a Small Standard (No.6) formájú toll is, ami egy igazi jolly joker. De ott van a méltatlanul hanyagolt Delta forma, vagy a legújabb őrületek, a Velos és a Ten-X. Mindegyiknek ugyanaz a filozófiája. Megtartani a lehető legnagyobb felületet a legkisebb légellenállás mellet. Aki nem biztos a dolgában, vagy egyik véglethez sem tartozik, annak kifejezetten ajánlott kipróbálni őket, mert bár néha csak kis mértékben térnek el egymástól, az adott játékos kezében meccsdöntő is lehet a különbség.

A Harrows Velos tollak felülete megegyezik a Small Standard tollakéval

A másik befolyásoló tényező a toll anyaga, felülete. Minél simább a felület, annál kisebb a légellenállás, tehát gyorsabb a toll. Ha pedig érdesebb, akkor lassabb. Egyik legújabb technológia, amikor a sima nyomtatás mellett érdes, a felületből kiemelkedő grafikát is alkalmaznak, ezzel befolyásolva a légáramlást és stabilizálva a repülést. Ilyen például a holland Bull’s Ghost tolla.

Bull’s Ghost toll

De ilyen megoldás a sok gyártó által évtizedek óta előszeretettel alkalmazott dimple(x) felület is, melynek lényege a nevében is benne van. Dimple = gödröcske. A golflabdához hasonlóan, a levegő útjába kerülő gödrök stabilizálják a légáramlást és ezzel együtt lassítják is azt. Tehát inkább az íves dobáshoz ajánlatos.

Egy következő posztban majd átrágjuk a tollak vastagságából adódó súlykülönbségeket is, de ide most nem keverném bele.

Összegzés

Ne hallgass senkire! A toll az utánad következő egyik legfontosabb tényező a nyilad repülésében, ezért ne a divatot, vagy a havert kövesd! Próbáld ki a különböző formákat és érezni fogod, hogy a te technikádhoz és nyiladhoz melyik a tökéletes.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hét + négy =