De mégis milyen a jó tábla?

Papír, rizs-szalma, szizál, pengés, drótos vagy bármelyik?

A darts egyik legjobb tulajdonsága, hogy még mindig nem számít technikai sportnak. Így kényelmesen megfér egymás mellett a pár ezer forintos és a 30-40 ezres tábla is.

Vegyük gyorsan sorra, hogy milyen megoldások léteznek!

Az egyik legolcsóbb elérhető steel (acél hegyű nyílhoz való) darts tábla papírból készül. Ez a típus készülhet tekercselt vagy zúzott papírból. A zúzott általában vastagabb, nehezebb és jobban bírja a használatot a tekercselt társainál. Áruk a pár száz forinttól a 4-5 ezerig terjed. Indulásnak tökéletes, de ne felejtsd el, hogy ezek alapanyaga nagyon erősen kopik a használat közben.

Időről-időre előkerülnek új, szokatlan alapanyagok, amelyekkel általában olyan cégek kísérleteznek, melyek olcsón akarnak hagyományos táblának látszó tárgyakat készíteni. Ezektől mindenkit óva intünk.

Ilyen pl. a rizs-szalma

A hagyományos szizál alapanyagú táblák alapvetően ugyanazzal a technikával készülnek. Korábban már megírtuk, hogy szizál szálakat tekercselnek fel, melyekből pogácsákat vágnak, majd ezeket egymás mellé téve, egy fém abronccsal tömörítik és egy farost lapra ragasztják az egészet. Ez az alap. A különbség pedig a szizál minőségében, a festésben és az egyes szektorokat elválasztó drót-, illetve pengerendszerben rejlik.

A szizál táblák belépő szintje egyben a legrégebbi és leginkább hagyomány tisztelő kialakítás. Ez az úgy nevezett “drótos” tábla. A szektorokat gömbölyű drótok választják el egymástól, az egész rendszert pedig kapcsokkal rögzítik a szizál alaphoz. Előnye, hogy olcsó és tradicionális. Hátránya, hogy ha eltalálod a drótot vagy a kapcsokat, akkor kíméletlenül visszapattan a nyilad. Áruk 7-12ezer forintig terjed.

Hagyományos drótos szizál tábla (Pl. Bull’s Classic, Harrows Official Competition)

Következő lépcsőfok még mindig drótos, de itt már nem gömbölyű, hanem háromszög profilú drótot alkalmaztak. Ezzel nagyban csökkentették a lepattanó nyilak számát. Gyakorlatban is működik a dolog, valóban sokkal kevesebb a kipattanó, bár azért a kapcsok itt is okoznak néha bosszúságot. Ez a típus márkától és szizálminőségtől függően 10-13ezer forint között kapható.

Élezett dróttal ellátott tábla (Red Dragon Hi-Score)

Elérkeztünk a “tévés táblákhoz”. Jelenleg a legtöbb versenyen és televíziós közvetítésben pengés táblákat láthatsz. Itt a szektorokat egy előre gyártott és a tábla anyagába sajtolt pengerendszer (pókháló) választja el egymástól. Az alap kivitelek főként Kínában készülnek, ugyanazzal a megoldással. Jellemzőjük, hogy a pengeháló 1-1,5 mm-re emelkedik ki a tábla síkjából. A szizál tömörsége, a penge gyártási technikája (tartóssága) és a Bull gyűrű kialakítása is eltérhet a gyártóknál. Érdemes alaposan szemügyre venni a választáskor a különbségeket és a számunkra legszimpatikusabbat választani. Áruk jellemzően 13-15 ezer forint között mozog.

Pengés tábla (Bull’s Shark Pro)

A pengés táblák csúcsát olyan táblák jelentik, melyeknél az alapanyagot gondosan választják és a pengerendszer is egyedi szabvány szerint készül. A táblagyártásban közismert, hogy a legjobb regenerálódó képességgel rendelkező szizál Afrikából származik, így ezt az alapanyagforrást mindenképpen feltünteti a gyártó a dobozon. A pengézés ezeknél a tábláknál a lehető legvékonyabb, mélyen (akár síkba) sajtolt és többször festett is. Bár megfelelő odafigyelés mellett a legolcsóbb tábla is évekig kitart, a csúcstáblák általában egészen más tartóssági szinten mozognak, mint olcsóbb társaik. Összehasonlítási alapnak igazán jó mérce a darts klubok használati tapasztalatai, melyek azt mutatják, hogy egy magas kategóriájú tábla akár 4-5-ször tovább bírja, mint egy alap pengés tábla. Az ilyen darts táblák bizony nem olcsók, 19-30 ezer forint is lehet az ára a boltban.

Csúcsminőségű szizál tábla (Bull’s Advantage 5.01)

Összegezve a dolgot, nem létezik olyan fogalom, hogy “jó tábla”. Minden táblának megvan a maga rendeltetése. Szinte valamennyi alkalmas játékra, neked csak el kell döntened, hogy milyen szinten szeretnéd űzni a sportot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat − 12 =