Létezik a lézeres dart, de mire jó?

Hasznos-e a lézerirányzékos nyíl, vagy csak egy technológiai mellékvágány?

A dartspiac.hu egy korábbi élő kérdezz-felelek adásában szóba kerültek a lézerirányzékkal ellátott nyilak. Érdemesnek tűnt alaposan körbejárni ezt a témát – íme, én erre jutottam.

20 angol fontért meg is veheted

Ilyen nyíl valóban létezik. A darts kézikönyve című alapmű egy rövid bekezdést szentel neki, mint friss újításnak, amely a dobáshibák felderítésére lehet alkalmas.

A stabilitás javítása

Az egyik legújabb fejlesztés, amely a dartsjátékosok segítségére szolgál, hogy javíthassanak játékukon, a lézer nyíl. Ez egy edzéseken használható segédeszköz, mely egy lézersugarat vetít a nyíl hegyéről a táblára. Az elmélet szerint ezt felfed minden bizonytalanságot, amely a dobó kézből ered, és segít a játékosnak pontosítania a dobómozdulatot és a célzást.


(D. Norton, P. Mcloughlin, S. Brown: A darts kézikönyve)

A könyvben csupán elméleti síkon tárgyalták a hasznosságát, ezért utánanéztem, hogy egyáltalán lehet-e ilyen eszközt kapni. Az interneten kutakodva egyetlen helyen sikerült találni egyet: egy elsősorban dartsos dizájn- és ajándéktárgyak forgalmazásával foglalkozó oldalon, ahol egy darabot 20 angol fontért szerezhetünk be.

Van-e értelme?

Ez a legfontosabb kérdés, a válasz pedig egyértelmű talán. Első ránézésre nagyon vonzó lehet, hogy egy ilyen nyíl használata során kiderülhet, hogy célzáskor valóban a tábla azon pontjára koncentrálunk-e ahová a nyilat eldobni szeretnénk. Azt is láthatjuk majd, hogy a dart elengedésekor a vágyott célponthoz képest hová mutat a lézer. Azonban továbbra is nyitott a kérdés, hogy a fentiek ismerete segít-e bármit dobásunk javításában.

Ez nem puska, hanem dart

Általában rajongok a kütyükért, szeretek mindent kipróbálni, de a lézerirányzékos nyíllal azért erős fenntartásaim vannak. Tudom, hogy más, pontos célzást követelő sportokban már bevált, de ami a lövészetben vagy akár az íjászatban jól működik, az nem feltétlenül használható a dartsban is. A puska ugyanis rögzített helyzetben van, nem mozdul el, az íj is viszonylag nyugalmi állapotot mutat, míg a dartsban a nyíl pontos célbaérését rengeteg dolog befolyásolja magán a célzáson kívül, elég, ha a dobás ívére, erejére vagy az elengedés pontjára gondolunk.

Az edzés a versenyzés alapja

Egyelőre csak gondolatban vásároljunk egy lézerirányzékos nyilat, így legalább nem költünk el azonnal húsz fontot. Tegyük fel, hogy megtanultunk vele dobni: jönnek a 180-ak, mint jólnevelt kiskutya a füttyszóra. Úgy érezzük, hogy Phil Taylor elbújhat szégyenében, aztán elmegyünk versenyezni. Természetesen ott már nem használhatjuk a gyakorlás közben megszokott sporteszközt, ami nem csak azért rossz, mert nem tud segíteni a lézer, hanem maga a dartunk is más lesz. A súlyán meglátszik a lézerberendezés és az elemek hiánya, könnyen lehet, hogy ugyanolyan formájú nyilat sem sikerül beszereznünk. Valószínűleg egészen másfajta nyíllal fogunk dobni, mint amit megszoktunk, az pedig biztosan rosszabb eredményekhez vezet.

De legalább a hibák egy részét felfedi?

Erre a kérdésre sem válaszolhatok egyértelmű igennel. Ha egy számunkra teljesen ismeretlen formájú, a megszokottól eltérő súlyú nyilat kapunk a kezünkbe, amivel meg kell próbálnunk előzetes gyakorlás nélkül dobni, akkor biztos vagyok benne, hogy akkora eltérés lesz az azzal kivitelezett és a saját nyilunkkal végrehajtott dobás között, hogy a tapasztaltak nagy valószínűséggel nem fognak segíteni a fejlődésünkben.

Az utolsó szó jogán

Én persze csak egy hobbijátékos vagyok. Attól, hogy én nem érzem a lézerirányzékos nyílban a nagy lehetőséget, még bőven benne lehet. Az viszont, hogy az erre a sportra szakosodott nagy sportszergyártók nem készítenek és forgalmaznak ilyesmit, sokat elárul. Gyanús, hogy csupán jópofa ajándék lehetőségeként érdemes erre a cuccra gondolni, amit ki lehet tenni a polcra. Nekem ez biztosan nem ér meg húsz fontot, inkább megkérek egy szakembert egy egyesületben, hogy nézze meg a dobótechnikámat, miként csiszolhatnék rajta.


Kép: D. Norton, P. Mcloughlin, S. Brown: A darts kézikönyve

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 − kettő =