Nem minden játékos kövér, de senkit nem is érdekel, hogy az-e

A darts az egyik legelfogadóbb sport – mindenki űzheti, aki odaáll a dobóvonalra és képes eldobni a nyilait.

Néhány nappal ezelőtt valaki nekem szegezte a kérdést, hogy amennyiben a darts valóban sport, ahogy korábban írtam, akkor miért van az, hogy minden dartsjátékos kövér. A válaszom végtelenül egyszerű volt: ez nem igaz.

Ennél persze talán érdemes egy kicsit alaposabban is megközelíteni ezt a kérdést, mert bár valóban nem így van, de az is tény, némelyik más sporthoz képest a dartsversenyzők között valóban több a túlsúlyos. Elismerem, nagyon ritka például a pocakos tornász, netán maratoni futó.

Nathan Aspinall, Gerwyn Price vagy Lakatos Gergely például egyáltalán nem túlsúlyosak

Ennek két oka van. Az egyszerűbb, hogy a darts másféle igénybevételt jelent a szervezetnek, mint az említett sportok, így másféle életvitelt is enged. Ha csak a zsírégetésre törekszünk, akkor nem biztos, hogy a céltáblák dobálását kell választanunk, bár fogy itt is rendesen a kalória, különösen edzés közben.

Van azonban egy másik, társadalmi-szociológiai megközelítése is a kérdésnek, amin érdemes elgondolkodni: egyszer egy barátom azt mondta. hogy ő azért szereti a krikettet, mert az kifejezetten elfogadó sport. A krikettcsapatban megtalálja a helyét a kövér kiskölyök, akit soha nem választanak be a focicsapatba az iskolaudvaron, megtalálja a helyét a sovány, a rosszabbul látó, és még sorolhatnánk. Ugyanez igaz, sőt fokozottan igaz a dartsra is. Ebben a sportban sem számít a testalkat, nem számítanak az esetleges fogyatékosságok (már természetesen azokra gondolok, amelyek mellett lehetséges még a játékot játszani).

Lehetsz fiatal, öreg, kövér, sovány, alacsony, magas, szemüveges, kancsal, süket vagy félkezű, más bőrszínű vagy vallású, mindez teljesen mindegy. Ha odaállsz a dobóvonalra, és betartod az írott vagy íratlan szabályokat, akkor dartsjátékos vagy, és senki nem fogja azt mondani valamilyen külsőség alapján, hogy nincs köztünk a helyed.

Karolina Podgorskára, Csombok Tinára vagy Deta Hedmanre sem lehet azt mondani, hogy kövér lenne

Még csak túl jónak sem kell lenned, hiszen annyiféle versenylehetőség van a hobbijátékostól az amatőrsporton keresztül az igazolt versenyzőkön át egészen a profik mezőnyéig, hogy csak két dolog számít: próbáld legyőzni magad, jobb lenni, mint amilyen tegnap voltál, és élvezd a játékot!

Ha a krikett elfogadó sport, a darts sokszorosan az, így aztán ennek az írásnak az alapkérdésére a legpontosabb válasz: nem minden dartsjátékos kövér, de a nem kövér darts játékosokat egyáltalán nem zavarja, ha valaki az, és ez fordítva is igaz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 − hét =