Miből készül a tábla?

Belegondoltál már, hogy a táblád anyaga genetikailag közel azonos a macskád kaparófájával?

Aki nem csak a tévét nézi a versenyeken, hanem személyesen is szerzett már tapasztalatokat a dartsban, az biztosan tudja, hogy a steel játékhoz használt táblák szizálból készülnek. A különböző internetes fórumokon azonban gyakran lehet találkozni egészen érdekes találgatásokkal. mint a parafa, a préselt papír vagy éppen a személyes kedvencem, a „valami habosított műanyag”.

Ezek közül a préselt papír áll a legközelebb a valósághoz, ugyanis valóban készülnek papírból préselt táblák. Az én első táblám is ilyen volt: gyerekkoromban hozta édesapám Finnországból. Ezek a táblák azonban nem tudják ugyanazt nyújtani a játékosoknak, mint a szizálból készültek: nem „gyógyulnak”, elég hamar tönkremennek.

Az igazi jó minőségű darts táblák alapanyaga tehát a szizál, amelynek rostjai összepréselve képesek arra, hogy rövid időn belül közel eredeti állapotukba visszaálljanak, ha kihúzzuk belőlük a nyilat. Természetesen szizáltábla és szizáltábla között is jelentős különbségek vannak: a legjobb minőségű táblák Afrikában termesztett növények rostjából készülnek. Hogy hogyan, azt a Shot cég által közzétett videón meg lehet nézni.

A szizál (Agave sisalana) vagy ahogy tévesen emlegetni szokták, a szizálkender, egy Közép-Amerikában őshonos agávéfaj, amit a világ számos országában ültetvényeken termesztenek. Szükség is van a nagyüzemi rostelőállításra, mert a hétköznapok számos területén használjuk: a leggyakrabban madzag, kötél, vagy macskabútor kaparófelületeinek borításaként. Ebből levonhatjuk azt a vicces következtetést, hogy házi kedvenceink kaparófája és dartstáblánk erős genetikai rokonságot mutat. Ráadásul a tábla rokonsága finom is, hiszen a tequila szintén egy agávéfajból, a kék agávéból (Agave tequilana) készül.

Agave sisalana

Tehát, ha valaki a dartsot komolyan szeretné űzni, mindenképpen szizáltáblát szerezzen be. Ezek ára 10 ezer forint körül kezdődik, így egyáltalán nem elérhetetlenek, viszont ahhoz, hogy a játék valóban örömet okozzon, fontos, hogy jó minőségű eszközöket használjunk. Egyébként csak bosszúság és elkedvetlenedés lesz a vége.

Örömhír, hogy táblánkat ritkábban kell cserélni, mint cicáink kaparófáját, legalábbis akkor, ha egy-két dologra ügyelünk. Ilyen a páratartalom: ahhoz, hogy a tábla sokáig megőrizze minőségét, párát kell biztosítani. Ne ijedjünk meg, ez nem kell, hogy nagyobb legyen, mint ami egy egészséges lakásban van. Ha a lakás túlzottan száraz, akkor pedig nem csupán a tábla, hanem egészségünk érdekében is érdemes gondoskodni a párásításról. A közhiedelemmel ellentétben a szizáltábla a túlzott nedvességet sem kedveli. Víz hatására a rostok kőkemény tömeggé állnak össze, és csak újabb nedvesítés puhítja fel őket, amit aztán rendszeresen ismételni kell.

A másik nagyon fontos tényező a táblába dobott nyíl hegye. Ha nem elég hegyes, akkor kitépheti egymás mellől a növényi rostokat, ez pedig a táblai korai elhasználódásához, egyben fölösleges pluszkiadásokhoz vezet. Szintén nem elhanyagolható a tábla élettartama szempontjából a forgatás. Mivel leggyakrabban a 20-as szektort és közvetlen szomszédait érik a nyilak, a táblán érdemes időnként fordítani egy kicsit, hogy a többi része is hasonló terhelést kapjon. Ez a táblához kapott rögzítő segítségével tökéletesen megoldható, de természetesen sok olyan rögzítőt lehet külön is beszerezni, amelyek ezt a műveletet még jobban leegyszerűsítik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kilenc + tizenhat =