Mitől sport a darts?

A darts igazi sport, nem csupán kocsmai játék, hiába állítják ezt néhányan megvetően.

Különböző fórumokon rendszeresen találkozunk azzal a véleménnyel, hogy a darts valójában nem is sport, csak egy kocsmai időtöltés. Persze aki komolyabban foglalkozik akár a dartsszal, akár a sportok világával, az pontosan tudja, hogy nem igaz. A darts valóban egy kocsmai időtöltésnek indult, de más, hasonló gyökerű játékokhoz, például a biliárdhoz hasonlóan réges-régen túlnőtt ezen az állapoton. És bár a mai napig játsszák ezt a játékot pubokban, szórakozóhelyeken, a darts mára igazi versenysporttá vált, a versenyek népszerűsége játékosok és nézők között egyaránt töretlen, a televíziós közvetítések újra és újra rekordokat döntenek.

De mi is a sport valójában? Álljon itt a Magyar nyelv értelmező szótárának definíciója a sportról:

sport főnév -ot, -ja

  1. A testi erőnek, ügyességnek, gyorsaságnak stb. alkalmazásával, felhasználásával végzett olyan tevékenység, amely nem számít munkának, s amelynek célja a testi-lelki erők, képességek harmonikus fejlesztése, ill. versenyszerű összecsapásokon való bemutatása. → Fehér sport; könnyű, nehéz sport; nemes sport amatőr, professzionista sport; a sport bolondja, őrültje; a sportok →királynője; → versenyszerűen űz vmely sportot. Ez már verekedés, nem sport. Mindene a sport. Rajong a sportért.  Szinte sóvárgó kéjjel várta, hogy összetörje a sportban edzett fiatalember bosszúálló ereje. (Hunyady Sándor) || a. A szellemi képességeket fejlesztő, kedvtelésből, gyak. mérkőzés keretében űzött tevékenység (pl. bridzsezés, sakkozás). Szellemi sport.

A legérdekesebb ellenérv a darts sport-mivoltával szemben, hogy nem igényel állóképességet. Annak, aki ezt állítja, javaslom, hogy csináljon végig velem egy háromórás edzést! Csak annyit és úgy, amennyit és ahogy mindennap szoktam. Meg fog változni a véleménye, pedig én amatőr, de méginkább csupán hobbijátékos vagyok.

Persze azok, akik úgy vélekednek, hogy a darts nem sport, elsősorban arra alapozzák ezen kijelentésüket, hogy nem jár intenzív mozgással. Aki így vélekedik, az egyrészt nem ismeri a dartsot, másrészt szintén nem tekint sportként az íjászatra, a sportlövészetre, a curlingre – hogy csak a legnépszerűbbeket soroljam. És akkor még a szellemi sportokról, például a sakkról nem ejtettünk szót! Az ilyen véleményeket hangoztatóknak szeretem feltenni a kérdést, hogy sportnak tekinti-e például az autóversenyzést, és ha igen, miért? Itt kell megjegyeznem: egyáltalán nem véletlen, hogy a darts egyre gyakrabban kerül szóba, mint lehetséges olimpiai sportág, ami ugyan megosztó kérdés a dartsjátékosok köreiben, de egyértelműen a darts sportként való elismerése.

Egy ökölvívóedző barátom egyszer azt mondta, hogy a darts és a bunyó rokonok. Mindkettő népszerű versenysport, a modern változatuk Angliából indult, és a mai napig előszeretettel űzik őket kocsmákban is, bár a darts legalább ilyenkor sem bűncselekmény.

A darts tehát sport a Magyar nyelv értelmező szótára szerint, sport a játékosok szerint, sport más sportágakban jeleskedő sportolók szerint, sport a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerint. Olyanok pedig mindig lesznek, akik hiányos ismereteikre támaszkodva vagdalkoznak a véleményükkel. Akik szerint a denevér madár, a Föld lapos, vagy éppen a darts nem sport.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × három =