Hogyan csinálja? Shot Darts

Az új-zélandi Shot Darts már közel 50 éve állandó szereplője a darts világának. Hogyan csinálják és mi a titka a sikernek?

Peter McCormick ügyvezető igazgató azt mondja, hogy mindig a fejlesztésre, a határok feszegetésére koncentrálnak és az egyik legfontosabb titok a szenvedély.


A cikk eredetije az idealog oldalon jelent meg, Megan Heffield interjúja. Most egy szabad fordítású verziót közlünk.


Történetük majd’ 50 évvel ezelőtt kezdődött Új-Zélandon, Katikati-ban, ahol megálmodták a Puma darts termékeket. McCormick édesapja, John határozta el, hogy precízebb, elérhetőbb és szórakoztatóbb darts-ot szeretne alkotni.

Ez a szemlélet nagyon sok játékosnak tetszett, így gyors és nagy sikert hozott. A cég alkotta meg a világ első pengés tábláját – The Bandit -, amelyet a World Darts Federation (WDF) is hivatalos versenytáblának minősített.

2009-ben a Puma Darts lehetőséget látott arra, hogy maximalizálja a világszínpadra gyakorolt hatását a legmagasabb minőségű, precíziós termékekkel, melyre világszintű reakció érkezhet. Ezzel megszületett a Shot Darts márkanév.

Azóta a Shot Darts mind erősebb és erősebb lett. A dizájn és gyártási elkötelezettség páratlan hírnevet hozott, ami lehetővé tette, hogy termékeket gyártsanak a jelenlegi világelső Michael van Gerwen és a World Youth Champion német versenyző, Max Hopp számára is, akinek a Shot Darts szintén támogatója.

A Shot Darts ebben az évben az európai piacon 35%-os értékesítési növekedést tapasztalt. Ez annak is köszönhető, hogy tavaly nagyon sok időt töltöttek ennek a területnek a mélyreható kutatásaival. Ez a kutatás új darts termékek terveit is hozta, melyeket idén, a münchen-i ISPO kiállításon mutattak be. Itt a Shot Darts egy óra alatt eladta a Ronin sorozat teljes első gyártási szériáját.

Bár a Shot Darts lenyűgöző történelemmel rendelkezik, most is vezető szerepe van a darts izgalmas jövőjének megteremtésében.

A legjobb darts gyártása a világon

Manapság a csapat erőfeszítéseinek középpontjában a tökéletes nyíl megteremtése áll, de ahogyan McCormick úr mondja:

” A darts nagyon személyes dolog, tehát mi sok tökéletes nyilat készítünk.”

A termelési és dizájn csapat összesen több mint 150 év tapasztalatával rendelkezik. A csapattagok átlagéletkora 20 és 30 év közötti, McCormick kiemelt büszkeséggel beszél a munkájukról.

“Büszkének kell lenned arra, amit egy ilyen régóta fennálló cégnél csinálsz, és itt valóban mindenki nagyon büszke arra, hogy részese lehet ennek a folyamatnak.”

Minden nyíl a legmagasabb minőségű volfrám alapanyagból, házon belül tervezett, kipróbált és gyártott. Az eredeti ötleteket kézzel rajzolják meg, utána viszik be a CAD (Computer Aided Design) programba. A program azonosítja a nyílhoz szükséges vágásokat, hornyokat és meghatározza a súlyt, az egyensúlyi pontot, a hosszúságot és a volfrám százalékot.

A volfrámot a nagy tömeg/térfogat arány miatt használják a nyilak készítésénél. Így jobban ellenáll a kopásnak, lehetővé teszi vékonyabb nyilak gyártását, amivel szorosabb dobás érhető el és a nyíl súlya is jobban kontrollálható. Ennek az anyagnak a legmagasabb az olvadáspontja minden fém között. Ellenáll a repedésnek, akárcsak a gyémánt és sokkal keményebb mint az acél. A legtöbbször nikkel vagy vas összetevőkkel ötvözik, de a legjobb minőség a legmagasabb volfrám aránnyal érhető el.

Minden nyíl egy volfrám hengerként kezdi, mielőtt vágják és fúrják a megfelelő hosszúság és súly eléréséhez. Ezután CNC gépen esztergálják a testet a kívánt formára. Ez akár 10 percig is tarthat egy bonyolultabb, magasabb szintű nyílnál, így fél óra is lehet egy teljes készlet legyártása.

Ezután titán-nitriddel vagy a Shot saját PCT bevonatával kezelik a kívánt szín eléréséhez. Majd újra megmunkálják a testet a további profil kialakításához, lézer-gravírozzák, hegyet tesznek bele és csomagolják.

“Néhány összetettebb nyilunk akár nyolc-kilenc különböző folyamaton is keresztül megy”

  • mondja McCormick.

Látva ezt a minőséget és aprólékos odafigyelést, nem meglepő, hogy a cég minden volfrám nyilára élettartam-garanciát vállal.

Minden készletet kézzel állítanak össze a megfelelő tollakkal és kiegészítőkkel, melyek grafikai elemekkel emelik ki az adott nyíl mögötti történetet. Az utolsó minőség-ellenőrzés mielőtt a játékoshoz kerül a nyíl, a testek mérlegelése. A testeket manuálisan válogatják össze úgy, hogy az adott készletben maximum +/-0,05g eltérés legyen a három test súlya között. Egy kicsi, kézzel írt azonosító cédula is garantálja a súlyozást minden készletnél.

A darts jövője, a határok feszegetése

Ebben a játékban a csúcson lenni sokkal több mint csak szerencse.

A Shot Darts csapata együttműködik játékosokkal és rengeteg időt tölt a vásárlókkal a versenyeken, kiállításokon, hogy összegyűjtse a visszajelzéseket és egy lépéssel az aktuális trendek előtt tudjon járni. A Shot által szponzorált észak-amerikai bajnok, Chris White nemrég tett látogatást a gyárban, hogy a legújabb Great White darts nyilak és cserélhető hegyek tervezésében és gyártásában részt vegyen.

White azt mondja, hogy nagy élmény volt számára, hogy részese lehet.

“A Shot Darts csapatának innovatív tervezési folyamata lehetővé tette számomra, hogy a gyakorlatban hozzátehessem és tesztelhessem azokat az ötleteimet, amiket a nyíl teljesítményének javítására találtam ki. Valóban használom a nyilat, javul vele a játékom és a többi játékos is megjegyzi a nyíl gyilkos kinézetét.”

Mi sem bizonyítja jobban, hogy a Shot Darts valóban a játék jövőjére koncentrál, mint a ‘Young Guns’ támogatói program, amit 18 év alatti tehetséges játékosok számára indítottak. Jelenleg az USA-ból, Kanadából, Ausztráliából, Új-Zélandról, Thaiföldről és Hong Kong-ból érkezett játékosokat támogatnak.

A cég nemrég egy jelentős formatervezési forradalmon ment keresztül, amit részben az Új-Zéland Kereskedelmi és Vállalkozási Formatervezési programban tapasztaltak inspiráltak. Itt arra koncentrálnak, hogy ügyfélközpontú megközelítéssel ösztönözzék a piaci fejlődést. Ezen kívül évente tervezési pályázatot írnak ki az új-zélandi Massey Desing School-al közösen, hogy eredeti formaterveket és új termékeket hozzanak létre a darts világának.

“Egy gazdag tradícióval rendelkező sportágban meg kell néznünk, hogyan tudjuk kitolni a határokat. Minden új dolog, amivel kijövünk, az különbözik az előzőtől.”

  • mondja McCormick.

A Shot Darts legújabb sorozata, a Ronin, három prémium nyilat tartalmaz: Ronin Yu, Rei és a Makato, ami jó példája a vonzó kinézet, a kiemelkedő teljesítmény és a Shot Darts időtlen minőségének ötvözetére. Jól mutatja a cég azon filozófiáját is, mely szerint minden egyes nyílnak saját története van.

McCormick azt mondja, hogy a Ronin a magas-szintű játékos sorozata.

“Mint a legtöbb darts játékos, egy Ronin is szabályok alapján él. Ezt Bushido-ként ismerjük és 8 erényt határoz meg: Igazságosság, Bátorság, Kegyelem, Udvariasság, Őszinteség és nyíltság, Becsület, Hűség és Önismeret. Hasonló erényeket látunk a dobólécnél is, és ezeket örökítjük meg a nyilainkkal.”

Különösen lenyűgöző a Ronin sorozat újszerű kidolgozottsága. A Ronin Yu több mint 400 többirányú érintkezési pontot tartalmaz. A függőleges és vízszintes vágásokon keresztül kiváló tapadási felületet nyújt, így a repülés irányítható, a pontosság és a sebesség pedig a könnyű elengedésnek köszönhető.

McCormick azt mondja, a darts elindult a világ körül, mivel új generációk és a világ minden tájáról származó játékosok újra és újra felfedezik és magukévá teszik ezt a játékot.

“A darts fényes jövője előtt állunk, végtelen fejlesztési lehetőséggel. Nem félhetünk új dolgokat kipróbálni. Csak így érhetjük el a legnagyobb sikert.”

Képek: Shot Darts

Peter McCormick (középen) és a DartsPiac.hu csapata

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × 4 =